FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

El kell kerülni a konfliktust?

„Ezt igazán nem gondolhatod komolyan!” … „Na, akkor most elmondom neked, mi az igazság!” … „Leesne az aranygyűrű az ujjadról, ha…” … „Ne legyél már ilyen mimóza, az isten áldjon meg…”

Hányszor hagyták el ilyesféle mondatok a szádat konfliktusok esetén? És hányszor segítettek a konfliktus megoldásában? Mondd meg őszintén, van valami ezen kívül, amit rendszeresen csinálsz, miközben tudod, hogy hatástalan, nem használ, sőt, inkább árt?

A jól működő párkapcsolat megőrzésének legfőbb eszköze a konfliktusok kreatív kezelése, megoldása lenne. Azonban számos olyan tévhit, olyan –  még ma is elég általánosan elfogadott – téves meggyőződést forog közkézen, ami gátolja, megakadályozza a kreatív konfliktusmegoldást. Lássunk ezek közül néhányat:

  • „A házastársaknak mindenben egyet kell érteniük, de legalábbis törekedniük kell a teljes egyetértésre.”
  • „Ha valami probléma van a kapcsolatban, akkor abban valamelyikük hibás.”
  • "Ha a házastársak veszekszenek egymással, annak a házasságnak befellegzett.”
  • „A veszekedés azt jelenti, hogy a házastársak utálják egymást.”

Mit jelent mindez? Azt hogy a nézeteltérés, az érdekütközés, a konfliktus rossz dolog, abban valaki okvetlenül „hibás”. A vitát, a veszekedést tehát feltétlenül, mindenáron kerülni kell. Ha mégis kirobban, akkor azt kell eldönteni, hogy kinek van „igaza”, illetve ki a „hibás”. Ezek az általánosan elterjedt téves elképzelések pedig meggátolják a kapcsolat fejlődését, megakadályozzák a kreatív konfliktusmegoldást. Pedig a jól megoldott konfliktusok nem veszélyeztetik a kapcsolatot, sőt, erősítik azt.

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X