FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

A párkapcsolati mediáció folyamata

Az üzleti, vagy mondjuk a szomszédok közötti viták és konfliktusok vidám bohózatnak is tűnhetnek egy párkapcsolat megromlásához képest. Bár ismertek és általában tipikusak a párkapcsolatok ellehetetlenülésének okai (egyébként a legritkábban az a bizonyos harmadik), mégis sokszor meglepő, hogy miért éppen az egykori szeretet tud a legádázabb gyűlöletbe fordulni. Akár a mértéke, akár vélt indokainak kisszerűsége tekintetében.

A párkapcsolati mediáció során először is felmérjük, hogy van-e a kapcsolatnak belső tartaléka, fellelhető-e a szeretet szikrája, van-e mindkét félben remény, szándék az együtt maradásra. Egyszóval: van-e egyáltalán létjogosultsága a párkapcsolati mediációnak.

Tisztázzuk, hogy egy konkrét konfliktusról van-e szó (ez a ritkább eset) amit egy-két egyéni konzultációval, illetve egyetlen mediációs ülés alkalmával megoldhatunk.

Jóval gyakoribb, hogy a kapcsolat megromlott, és a pár mindkét tagjának súlyos sérelmei vannak. Ilyenkor átfogó kapcsolatjavító mediációs folyamatra van szükség. A mediátor (mediátorok) külön-külön beszélgetnek, egyeztet(nek) a felekkel. Ez több alkalmat, hosszabb időt vesz igénybe, hiszen ki kell piszkálni a tövig benyomott tüskéket, tisztázni a félreértéseket, feltárni az igényeket, vágyakat, szándékokat.

Párkapcsolati mediáció esetén az a legjobb, ha egy férfi és egy nő mediátor irányítja a folyamatot. Így biztosítható legjobban, hogy minkét fél érzései, igényei motivációi eljutnak hozzánk, és részrehajlás, bevonódás nélkül tudjuk kezelni őket.

A mediáció során gyakran érezzük úgy, hogy szeretnénk meghallgatni a konfliktus külső résztvevőit (pl. gyermekek, szülők, az a bizonyos „harmadik”). Természetesen ez csak a pár mindkét tagjának beleegyezésével történhet.

Egészen addig folytatódnak az egyéni konzultációk, amíg úgy érezzük, hogy oldódnak a bemerevedett álláspontok, megindult a közeledés, a megértés a pár tagjai közt, és már képesek nyíltan, hátsó szándékok és gondolatok nélkül kommunikálni egymással.

A mediációs ülés egy hosszú – legalább 3-6 órás együttlét a pár és a mediátorok részvételével. A mediációs ülés szabályrendszere lehetővé teszi, hogy a felek kölcsönösen meghallgassák (végighallgassák!) és megértsék egymást. Az ülésen igen nagy hangsúlyt helyezünk a kapcsolat értékeire, belső tartalékaira. A legfontosabb cél a bizalom, a megértés, és a kommunikáció erősítése. Előkerülnek a vágyak, kérések (nem elvárások!), végül a pár tagjai képesek kidolgozni azokat a rövid- és hosszú távú stratégiákat, amelyek előreviszik, boldogabbá teszik a kapcsolatukat.

Ralán legjobban akkor tudjátok megérteni a párkapcsolati mediáció működését, jelentőségét, ha elolvastok néhány történetet eseteinkből:

Forduljatok hozzánk bizalommal! Célunk, hogy megtaláljátok az utat egymáshoz, kapcsolatotok megújításához.

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X