FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

Relaxációs módszerek

A modern világban az emberek jelentős része egyáltalán nem tud lazítani. Gondolataik szüntelenül pörögnek, izmaik feszesek, kötöttek. Sokaknak a lazításhoz bizony mesterséges szerekre (alkoholra, újabban kábítószerekre) van szüksége.

Pedig a lazítás, a relaxáció rohanó és stresszteli életünkben a stresszoldás egyik leghatékonyabb eszköze.

A relaxáció lazítás

A relaxáció nem kizárólag izomlazítást jelent, hanem teljes idegi és lelki ellazítást is. A különféle relaxációs módszerek kiválóan alkalmasak a feszültség, a szorongás kóros köreinek áttörésére. Miközben az izmok ellazulnak, a feszültség, a mindennapi hajsza elszáll belőlünk. Naponta néhány perc, amit önmagunkra szánunk, amivel megajándékozzuk magunkat.

A relaxáció előnyei egészségesek számára is nyilvánvalóak: Testileg, szellemileg felfrissülünk, regenerálódunk, javul a közérzetünk, csökken a feszültségünk. A relaxáció fokozza testi-lelki tűrőképességünket.

5-10 perces tréning 2-3 órás alvásnak megfelelő pihenést jelent. Az elalvást könnyebbé, az alvást nyugodtabbá teszi, sőt a felébredést is időzíteni lehet. Lindenmann német orvos 1957-ben gumicsónakkal kelt át az Atlanti-óceánon, és 72 napos utazása alatt állítólag az autogén tréning segítségével pihent és regenerálta magát. Több űrhajós is relaxáció segítségével pihent a világűrben. A relaxáció tompítja az érzelmi indulati reakciókat, távolságtartást, nagyobb rálátást biztosít a nehéz helyzetekre, ami a konfliktus szituációkban sokat jelent.

A relaxáció módszerei

A relaxáció, a testi-lelki ellazulás elérése többféle technikával lehetséges. A Jacobson féle progresszív relaxáció célja a testi állapot tudatosítása, a felesleges izomfeszülés kikapcsolása, az optimális izomtónus létrehozása. A regionális (testtájak szerinti) relaxáció aktív izomgyakorlatok segítségével tudatosítja a feszülés és ellazulás közti különbséget. A Schultz féle autogén tréning a jóga és az önhipnózis elemeinek ötvözésével éri el a teljes testi-lelki ellazulást, önszuggeszció révén törekszik a relaxációra. Ezeknek a módszereknek az  elsajátítása tanfolyamokon történik, és nagyon hasznosnosak hosszú távon testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében.

A mindennapi élet apróbb kellemetlenségeinek, stresszeinek elhárítására, illetve oldásra alkalmazhatunk gyors relaxációs technikákat, amiket könnyen meg lehet tanulni, bárhol használhatók és mindössze pár percet vesznek igénybe.

  • Ha nagyon felidegesítenek, felbosszantanak minket, akkor egy mindössze 2 percig tartó (progresszív) relaxáció kioldja a feszültséget, segít visszanyerni nyugalmunkat.
  • A Légzésmeditáció segítségével akár egy hosszú unalmas értekezleten is fejleszthetjük stressz-tűrő képességünket.
  • Az Irányított levegőáramlás gyakorlat kb. 5 percig tart, és segítségével a kiáramló levegővel együtt eltávolíthatjuk a feszültséget testünk minden részéből.
X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X