FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

Stresszkeltő/stresszoldó ételek

Ritkán gondolunk arra, hogy étrendünk, is befolyásolja szellemi teljesítő képességünket, kedélyállapotunkat, stressztűrő képességünket. Jó közérzetünkben az egészséges táplálkozásunknak is nagy szerepe van.

Számos étel és ital tartalmaz stresszkeltő anyagokat. A nikotin és a kávéban, teában, kólában található koffein például fokozzák a stresszhormonok termelését. De attól is feszültek, ingerlékenyek lehetünk, ha munka közben nem jut időnk ebédelni. Az éhezés hatására ugyanis csökken a vércukorszint, ennek ellensúlyozására szervezet fokozott adrenalin-termeléssel válaszol. Az adrenalin fokozza a vércukorszintet, de stresszkeltő hatásai is érvényesülnek.

A stressz, a feszültség oldásának egy sokak által alkalmazott módszere az alkohol, és valljuk be egy ideig még hatásos is. Sokan használják pánik, generalizált szorongás szociális fóbiás tüneteik enyhítésére. Hiszen enyhén spicces állapotban megnő önbizalmuk, könnyebben feloldódnak társaságban, javul a kezdeményező készségük. Az alkohol többek számára az egyik fő megoldássá vált a stressz-oldásban. Az egyik leggyorsabb módszer, hogy a kikapcsolódjanak, hogy a feszültséggel leszámoljanak – ugyanis valóban nagyon jó feszültségoldó. Úgy vélik, rátaláltak szorongásos tüneteik oldásának hatékony szerére, egyre gyakrabban nyúlnak hozzá, és könnyen függővé válnak.

Sokan (főleg nők) fogyasztanak csokoládét stresszoldás, önvigasztalás céljából. Ez érthető, ha tudjuk, hogy a csokoládé számos agyi ingerületátvivő anyag termelését, illetve lebomlását befolyásolja (szerotonin, dopamin béta endorfin, feniletilamin). Euforuizáló, örömkeltő hatásával – elvben – még a depressziót is enyhítheti. Azonban a csoki hatására felszabaduló beta-endofrin gyorsan elbomlik, a bódulat érzése nagyon gyorsan eltűnik, visszatér a korábbi negatív állapot, sőt sokszor még rosszabbodik is a depresszió. Egyesek szerint a csoki a nemi vágyat is fokozza.  Casanova például állítólag szívesebben ivott csokoládét, mint pezsgőt. Bécsben már 1624-ben elmarasztaló tanulmány jelent meg a kakaóról: a szerző az italt a szenvedélyek fellobbantójának nevezte. A túlzott fogyasztás azonban nem fokozza a nemi vágyat, inkább afféle pótszerként szolgál. Egy brit tanulmány szerint a brit nőknek több mint fele jobban szereti a csokit, mint a szexet.  A túlzott fogyasztás akár függőséget is okozhat. A csokoholizmus szinte népbetegség, becslések szerint a nők fele megőrül a csokoládéért, s az egy főre jutó csokifogyasztás az európai országokban átlag évi 8-15 kiló közt változik.

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X