FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

Elrontani könnyű - de hogyan javítható?

Gyakori tévhit, hogy a szerelem elég a boldogsághoz. Szeretik egymást, jó együtt, jól szórakoznak - úgy gondolják, hogy ennyi elég. Azt hiszik, hogy fél szavakból is értik egymást − aztán az első veszekedésnél kiderül, hogy több a félreértés, mint a megértés.

Lehet, hogy nem illenek össze, de sokkal gyakoribb, hogy nem ismerik egymás szeretetnyelvét, vagy rosszul kommunikálnak  egymással, és nem tudnak konfliktust megoldani.

És az is lehetséges, hogy nagyjából minden rendben van, mégis felüti a fejét az úgynevezett hedonikus adaptáció, vagyis a megszokás. Mert sajnos a jót is meg lehet szokni! Szeretik egymást, többé kevésbé kielégítő elkötelezett kapcsolatban, házasságban élnek, és egyszer csak észreveszik, hogy már nem annyira boldogok. Nincs nagy baj, apró nyűgök, apró problémák adódnak egyre gyakrabban, amik aztán lavinaként növekedve egyre nagyobb elégedetlenségbe és szakítási fantáziákba csaphatnak át. Elindul a párkapcsolati kiégés folyamata, ami változtatás nélkül legfeljebb megállni tud, visszafordulni aligha. Semmiképpen sem az a megoldás, hogy a pár beletörődik: hát olyan a házasságunk, amilyen. De a változáshoz segítségre van szükség!

Feladni a kapcsolatot, vagy élni tovább a rosszat?

Sokan hamar feladják, pedig lehetne mit tenni! Mások pedig, akik nem adják fel, azok is akár több éven keresztül is sok-sok küzdelemmel és fájdalommal néznek szembe, pedig csak hamis, téves elvárásaik − gyakran általánosan elterjedt tévhitek miatt nem tudják megoldani a konfliktusaikat. Az iskolában sok mindent tanultak (tanultunk, és sajnos most is tanulnak), a pun háborúktól a ló fogazatán keresztül a folyadék-áramlás törvényéig, de konfliktuskezelésről soha szó sem esett. Nem tudják, hogyan kell empátiával meghallgatni egymást. Nem tudják úgy elmondani vágyaikat, igényeiket, hogy közben maximálisan tiszteletben tartsuk a másikét is. Tudnak viszont hibáztatni, kritizálni, bántani, megsértődni. Vagyis gyilkolni a kapcsolatot!

És gyermekek milliói nőnek fel úgy, hogy rossz mintát látnak maguk előtt. Azt hiszik, hogy a konfliktusokat kerülni kell, mert abból csak veszekedés, kiabálás, válás származik. Vagy élnek két kiürült, szeretet nélküli szülő között, ahol talán nincs veszekedés, sőt, udvariasak egymással, de nem látják a szeretet kifejezésének módozatait.

Hát akkor? Lehet javítani? Mivel? Hogyan?

Albert Einstein azt mondta: "Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket". Igaz, ő nem párkapcsolati problémákra gondolt. De az amit mondott, a párkapcsolatokra is igaz. Egyedül, segítség nélkül nagyon nehéz egy kapcsolatot rendbehozni, megújítani. Általában a pár mindkét tagja meg van róla győződve, hogy neki "igaza van" és a másik a "hibás". Egyedül, önmagukban nem képesek nézőpontot váltani.

A párkapcsolati tanácsadás hihetetlen javulást hozhat a párok családok életminőségébe. Miben segíthet? Közös célokat keresni, feléleszteni az egymás iránti szeretetet, tiszteletet, megismerni és megtanulni a másik szeretetnyelvét. Megtaníthatja a feleket arra, hogy odafigyeljenek egymásra, hogy tudjanak beszélgetni, megköszönni, illetve alkalom adtán megbocsátani. És azt is, hogy mi kerülendő: címkézés, vádaskodás, hibáztatás, a másik hibájának felhánytorgatása, a másik semmibe vétele. Meg kell tanulniuk, hogyan tudnak új módon kommunikálni, energiát befektetni a kapcsolatba, hogyan tudnak pozitív irányba elindulni. Segíteni tud az  egyezkedésben, konfliktuskezelésben, összecsiszolódásban, vagy akár a válságok kezelésében, a félreértések eloszlatásában, a sebek begyógyításában, a kapcsolat megerősítésében, megújításában.  Természetesen csak akkor, ha a felek mindketten akarják, ha még pislákol bennük a szeretet lángja. Szóval, ha van tűz, amit fel lehet éleszteni.

Ha problémátok van, keressetek minket bátran!

Ha  segíteni akarsz mások párkapcsolatának jobbátételében, vagy úgy gondolod, hogy  saját érdeketekben is érdemes birtokába jutni annak a tudásnak/képességnek, amellyel  kapcsolatodat karbantarthatod, akkor gyere el Párkapcsolati Tanácsadó képzésünkre. Részletek itt. 

 

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X