FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

A párkapcsolati mediáció lényege

Egy párkapcsolat maga is olyan, mint egy élőlény. Olyan, mint egy virág, egy kismacska vagy egy kiskutya. Nem dolgozni kell rajta – az fárasztó, és teher is lehet – hanem törődni kell vele. Ha virág, akkor öntözni, ha kismacska, akkor simogatni, ha kiskutya, akkor sétáltatni. Ha elhanyagoljuk, akkor kiég, elszárad, elpusztul.

Gyakran előfordul, hogy a pár hosszú időn keresztül szőnyeg alá söpri a problémákat. Nem tudják megbeszélni, megoldani a konfliktusokat, hallgatnak, vagy elbeszélnek egymás mellett.

Máskor egy olyan területe van a kapcsolatnak, (pl. pénzügyek, gyereknevelés, anyós), ami ismételten heves veszekedéseket vált ki, és mérgezi a kapcsolatot.

Ha egy párkapcsolat – házasság, együttélés – válságba kerül, annak nem kell feltétlenül váláshoz vezetni. Ha a kapcsolatnak még van belső tartaléka, még pislákol a szeretet lángja, még éreznek egymás iránt valamit, akkor érdemes megkísérelni a párkapcsolati mediációt.

Ha a kapcsolat megromlott, napirenden vannak a veszekedések, vagy épp ellenkezőleg, a partnerek elnémultak, mert félnek, hogy minden szavukkal sebeket ejtenek egymáson, de még szeretnék folytatni, együtt maradni, még képesek tisztelni, becsülni egymást, akkor segíthet a mediáció.

A mediáció – szemben a párterápiával – időben jól körülhatárolt, nem a végtelenbe nyúló folyamat. Segít a partnereknek megfogalmazni, kimondani a problémákat. Oldja a feszültségeket, a szorongást, felszínre hozza az érdekeket, a ki nem mondott vágyakat és hiányérzeteket. Nemegyszer „tolmácsol” lefordítja a félreértett szavakat. Segíti a kommunikációt, sikeres esetekben visszaidézi, visszahozza a régi érzéseket.

A párkapcsolati mediáció egyéni beszélgetésekben történik, felidézzük a kapcsolat múltját, értékeit, feltárjuk a probléma (vagy általában inkább a probléma halmaz) hátterét, okait, a partnerek – gyakran elfojtott, ki nem mondott – motivációit, igényeit.

A mediáció segít abban, hogy a felek túllépjenek bemerevedett álláspontjukon, fontolóra vegyék, megértsék a másik álláspontját. Megtanítja a partnereket igényeik vállalására, egy nyíltabb, és elfogadóbb kommunikációra. Vagyis végső soron arra, hogy maguk legyenek képesek megoldani konfliktusaikat. Itt és most, de jó esetben a jövőben is.

Ha mégsincs esély a párkapcsolat megújítására, akkor a párkapcsolati mediáció átalakulhat válási mediációvá. (Ahogy a válási mediáció is átalakulhat párkapcsolativá, ha kiderül, hogy mégis van remény az együtt maradásra).

A mediátor a folyamatért felel, nem az eredményért. Nem támaszthat fel érzéseket ott, ahol azok véglegesen kihűltek.

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X