FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

Szangvinikus – sárga

A Sárga (szangvinikus) igen energikus, kifelé forduló, szórakoztató személyiség. Mindig pozitívan gondolkozik, lelkes, lendületes, tettre kész, spontán és rugalmas. Örök optimista, tele van lelkesedéssel. Őszintén nyitott, minden gyanakvás és hátsó gondolat nélkül, őszinte érdeklődéssel közeledik az emberekhez. Életszeretetével képes magával ragadni másokat is. Élvezi az életet, és nem rágódik a nehézségeken.

Társasági ember, aki folyamatosan igényli a figyelmet. Mindent megtesz, hogy a társaság középpontjában legyen.  Könnyen felismerhető: elég azt figyelni, hogy a társaságban ki beszél a legtöbbet. Más emberek között, mások szeretetétől és csodálatától övezve érzi magát értékesnek. Rengeteg energiája van, élénk és mozgékony, beszédes, de rossz formájában kimondottan fecsegő. A típus leromlott képviselői képtelenek egy pillanatra is csendben maradni.

Egy sárga bárkivel könnyen teremt kapcsolatot. Rendkívül kíváncsi ezért – a száraz tényeken és adatokon kívül – szinte minden érdekli. Érdeklődése azonban nem túl kitartó és gyakran felszínes. Emberek érdeklik, események, lényeg az, hogy minél színesebb, humorosabb – vagy éppen minél drámaibb legyen amire figyel. Ha ő mesél történeteket, akkor szem nem marad szárazon (a nevetéstől, vagy a sírástól). Hajlamos – kizárólag a hatás kedvéért – kiszínezni, eltúlozni az eseményeket. Ha egy szangvinikus továbbad egy történetet az sokkal érdekesebbé szórakoztatóbbá, részletgazdagabbá válik – de lehet, hogy itt-ott elrugaszkodik a valóságtól.

Nagyszerű előadó, legyen akár színész vagy tanár. Kitűnő szervező, képes mindenkit lelkesíteni, motiválni. Ő maga is rendkívül lelkes, azonban nem túl kitartó, lelkesedése hamar más, új dolog felé fordul.

Érzelmei hevesek, de nem túl kitartók, nem csupán nagy ívűek, hanem sokkal több ember felé is irányulnak, mint a többi típusnál. Hangulatai is erősen befolyásolják. Érzelmei hullámvasútként működnek: gyors váltásokkal fent és lent. Könnyen felindul, de hamar lecsillapodik. Ha időnként lelombozódik, általában gyorsan túlteszi magát rajta.

A szangvinikus diák csak azt a tárgyat tanulja, amit szeret. Ez elég szerteágazó lehet, hiszen kíváncsi, és sok minden érdekli, azonban általában nem kedveli a „száraz” tárgyakat, ahol túl sok a tény és az adat. Viszont mindenért lelkesedik, amit élvezetesen, szórakoztatóan adnak elő. Főiskolán gyakran hanyagolja az előadásokat valami más szórakoztató tevékenység kedvéért, viszont egy igazán jó tanárért nagyon tud lelkesedni. Ő az, aki sokkal jobban szeret szóban, mint írásban vizsgázni, hiszen akármikor könnyen kidumálja magát, ha hagyják szabadon beszélni.

A szangvinikus felnőttként is imád játszani. Számára nem a győzelem a fontos, hanem pusztán a játék öröme, de persze az külön élmény, ha tehetségét is csillogtathatja közben. Talán azért olyan játékos, mert sosem nő fel teljesen. Képes megőrizni magában az örök gyermeket, rácsodálkozik a világra, és lenyűgözik az élet apró csodái. Hálás tud leni mindenért, amit kap, amit átél.

A sárga gyengéi is szorosan összefüggnek személyisége gyermeki vonásaival. Optimizmusát belevetíti a realitásba. Mindenről feltételezi, hogy „szép és jó”, mindent rózsaszínben lát, hajlamos az öncsalásra. Mivel kergeti az élményeket, és mindig többfélét csinál, könnyen válik felszínessé. A munkaigényes feladatoktól húzódozik, rosszul tűri a rutinmunkát, az egyhangúságot. Ezért gyakran hagyja feledésbe merülni legjobb ötleteit is. Egy csapatban ő a kreatív, az „ötletzsák”, de nemigen számíthatunk rá a megvalósítás során. Az unalmasnak tekintett aprómunka nem fér bele jó közérzetébe, éppúgy mint ahogyan a fájdalom és a szenvedés sem. Nem akar szembesülni semmivel, ami „rossz”, a problémák elől hajlamos elmenekülni.

Semmi sem fárasztja, taszítja jobban, mint az unalom, az egyhangúság és a monotónia. Abba, ami érdekli, teljes szívvel veti bele magát, és nemigen figyel a részletekre. A számlák, hivatalos levelek hetekig bontatlanul hevernek asztalán, hiszen ezek unalmas, érdektelen dolgok. Lakásában szereti az élénk árnyalatokat, a kedélyes hangulatot sugárzó tárgyakat, de asztalán „kreatív” rendetlenség uralkodik, és hetekig elfelejt szerelőt hívni, ha konyhájában csöpög a vízcsap. Miután meglehetősen rendetlen, sok idejét fordítja keresésre. Ha egy parkolóházban kétségbeesetten – esetleg könnyek között – látsz bolyongani valakit, biztosra veheted, hogy egy sárgával találkoztál, aki elfelejtette, hogy hol parkol. Másnap viszont nevetve – és számos humoros vagy dramatikus részlettel kiegészítve – meséli el a történetet, mivel a szangvinikus még a hibáin is tud nevetni, szórakozni. Nem túl jó a memóriája, neveket dátumokat gyakran elfelejt, és megfeledkezhet a megbeszélt találkozóról is, ha hirtelen valami érdekesebb programajánlat eltereli a figyelmét. Ha megígér valamit, biztos lehetsz, hogy komolyan gondolja, de abban nem, hogy teljesíteni is fogja, mivel lehet, hogy pár nap múlva kimegy a fejéből.

Ha szangvinikus párod van, törődj bele, hogy nem jutsz túl gyakran szóhoz mellette, és lakásodban sohasem fog előírásszerű rend uralkodni. Viszont színt visz az életedbe, sohasem fogsz unatkozni mellette, életed izgalmas, változatos lesz.

Ha szangvinikus gyermeked születik, ne várd el tőle, hogy szépen eljátsszon egyedül a sarokban vagy a szobájában. Mindig a társaságodra vágyik, szórakoztatni kell, játszani, beszélgetni vele, vagy mesélni neki. Viszont nyílt, őszinte spontán személyiségét mindenki szeretni fogja, és sokat fogtok együtt nevetni.

Erősségei: vonzó, humoros, derűs, vidám, őszinte, spontán, lelkes, ötletes, kíváncsi, ösztönző, energikus, jó kapcsolatteremtő

Gyengéi: szórakozott, rendetlen, szétszórt, nem kitartó, feledékeny, gyenge név- és számmemóriája van, hajlamos a füllentésre

Jellemző mondatai: „Oké vagyok, boldog vagyok, nagyszerűen érzem magam, minden a legjobban alakul.” „Figyelj rám, és én szórakoztatni foglak!”

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X