FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

A válási mediáció lényege

A válás nemcsak egy párkapcsolat vége, hanem kudarc is mindkét félnek, és nagyfokú életforma- és életmódváltozás. Különösen az utóbbi minél könnyebb túlélése miatt fontos egy mindkét fél által elfogadott és főleg igazságosnak tartott megegyezés, ami akkor végképp nélkülözhetetlen, ha egy vagy több gyerek áll szülei konfliktusának kereszttüzében. Ha a mediáció abban is segíteni tud, hogy a szülők felidézzék kapcsolatuk régebbi értékeit, az bizonyosan segíteni fog a gyerekkel kapcsolatos további, akár sok évig szükséges együttműködésben.

A válóper előtti kötelező mediációt törvény írja elő.

A válás nemcsak egy párkapcsolat felbomlását jelenti. Mindenképpen kudarc, hiszen senki nem azért kötött házasságot, hogy elváljon. Súlyos érzelmi trauma legalább az egyik félnek, de általában mindkettőnek. Nagyfokú életforma- és életmódváltozás, és általában az anyagi vonatkozások sem elhanyagolhatóak. Nem csoda hát, hogy a válás az egyik legerősebb stresszforrás, amit az ember élete során átélhet. (Erősebb stresszt csak közeli családtag halála, vagy az életünket veszélyeztető betegség okoz.) A válási stressznek gyakran igen súlyosak a következményei: veszélyezteti a testi-lelki egészséget, rombolja a biztonságérzetet, önbizalmat, nehézzé teszi a továbblépést, az újrakezdést. (A gyermekek sérüléséről külön beszélünk.)

Válási mediációra akkor kerül sor, amikor a kapcsolat (házastársi vagy élettársi) már annyira megromlott, hogy az együtt maradásra nincs esély. (Ha kiderül, hogy még van esély a párkapcsolat megújítására, helyreállítására, akkor a válási mediáció is átalakulhat párkapcsolati mediációvá, ahogy a párkapcsolati mediáció átalakulhat válási mediációvá, ha nincs már remény az együtt maradásra). A házasságot csak bírósági úton lehet felbontani, a bontóper tehát elkerülhetetlen, de nem mindegy, hogy az mennyi stresszel, szenvedéssel jár, mennyi ideig tart, és az sem mellékes, hogy mennyibe kerül.

A válási mediáció során az ügyfelek célja, igénye általában az, hogy minél gyorsabban, fájdalom-mentesebben létrejöjjön egy korrekt (lehetőleg teljes körű, minden vitás kérdést érintő) egyezség, amely mindkét fél számára elfogadható, és ami a bíróságra beadható.

Mi azt is fontosnak tartjuk, hogy a felek érzelmileg a lehető legkevésbé sérüljenek. Minél hamarabb fel tudják dolgozni sérelmeiket, túllépjenek a házastárs (vagy akár önmaguk) hibáztatásán, és képesek legyenek továbbvinni a házasságukból mindazt, ami érték volt. Erre nemcsak akkor van szükség, ha a közös gyerekek miatt még évekig – évtizedekig – összeköti a pár tagjait a felelősség. Szükség van ahhoz is, hogy mielőbb tovább tudjanak lépni, egy boldogabb, kielégítőbb, új kapcsolatba. Önmagukért és a gyerek(ek)ért – mert a gyermeknek hosszú távon harmonikus, kiegyensúlyozott szülőkre van szüksége.

A bírósági eljárással elválasztott házaspárok között a válóper során nem enyhül – ellenkezőleg – növekszik a harag, az ellenségeskedés. Mindkét fél abban érdekelt, hogy bebizonyítsa: neki van igaza. (És mindkettő azt reméli, hogy a bíróság – mint egy szigorú szülő – majd jól megbünteti a másikat helytelen, elfogadhatatlan magatartásáért) Azután, ha gyerm ekük van, akkor hónapok, évek elteltével – miközben mindketten sokat szenvedtek, a gyerekekről nem is beszélve – rájönnek arra, hogy ha tetszik, ha nem, együtt kell működniük. Addig azonban az ellenségeskedés felőrölte az idegrendszerüket, a bírósági végzés pedig nem vette figyelembe az idők során bekövetkező változásokat.

Ilyenkor végül rászánják magukat a párok, hogy mediátorhoz forduljanak, és megpróbálják rendezni soraikat, maguk kezébe venni a döntéseket. A baj csak az, hogy a tárgyalások során már annyi sérelmet, fájdalmat okoztak egymásnak, hogy mediátor legyen a talpán, aki képes helyreállítani a bizalmat, a hitet egymásban és a megegyezés lehetőségében.

Ezért az lenne a legjobb, ha a pár még azelőtt választaná a mediációt, mielőtt ügyvédhez fordulnának és megindítanák a válópert.

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X