FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

Mi baj van? "Semmi!"

Lányok, hányszor hallottátok ezt a választ? És tudjátok miért?

A férfi, ha problémája van, gyakran csak ül, és néz maga elé, vagy lázas, de szótlan tevékenységbe burkolódzik, pl. füvet nyír vagy autót szerel. Ilyenkor rendszerint önmagával társalog, belső párbeszédet folytat. A nő, aki érzi, hogy nincs rendben valami, kirekesztve érzi magát – és nem egyszer azt képzeli, hogy társának vele van baja –, ezért megpróbálja kideríteni a férfi rosszkedvének, szótlanságának okát. Szinte leküzdhetetlen vágyat érez, hogy segítse, megvigasztalja a férfit – hiszen neki hasonló körülmények között erre volna szűksége. A férfi viszont, akit belső párbeszédében félbeszakítottak, ingerülten reagál, visszautasítja az asszonyt, aki ezután még inkább elbizonytalanodik, és úgy érzi, hogy vele van valami probléma. Azt hisz, a férfi azért hallgat, mert megsértődött, megbántódott valamin. Ismét csak magából indul ki: hiszen ha egy nő magába vonul, hallgat, az nála a sértődöttség, megbántottság csalhatatlan jele. A nő ezért kevés ijesztőbb dolgot tud elképzelni, mint a kirekesztést. Igen hamar eljut odáig, hogy a férfi azért hallgat, mert már nem is szereti őt.

Egy nő általában csak akkor vonul vissza, ha úgy érzi megbántották, és mélységesen sértve érzi magát. A nő hallgatása tehát mindig a férfinak szól. A férfi rendszerint megérzi, hogy valami nincs rendben de - magából kiindulva - magára hagyja a nőt, hadd töprengjen, hadd oldja meg egyedül a gondot. Esetleg megkérdezi: "Valami baj van szívem?" A nő nagyon rosszul teszi, ha sértetten azt válaszolja: "Semmi bajom" – miközben azt reméli, hogy mimikájából, taglejtéséből félreérthetetlenül kiderül: azt szeretné, ha a férfi tovább faggatná, és végre elmondhatná, mi bántja. A férfi számára ugyanis az elutasítás azt jelenti: "Nem akarok beszélni róla, majd megoldom egyedül." És eszerint cselekszik: újságot olvas, vagy leül a számítógép elé. A végképp magára maradt nő pedig korábbi sérelmei mellé besorolhatja a férfi érzéketlenségét, nemtörődömségét is.

A férfi "Semmi"-je azonban sosem a nőnek szól. A férfi "sorskönyvi előírása" miatt nem panaszkodik. (Sorskönyvi előírásnak azokat az alapvető döntéseket nevezzük, amiket az ember kisgyerekkorában a környezet hatására meghoz.) Hiszen tudja: egy igazi férfi nem sír, nem panaszkodik.

Hogy alakul ki ez az előírás? A felvilágosultabb mai szülők talán már nem mondják síró 4 éves kisfiuknak: "egy ilyen nagy legény már nem sír! Miféle huszár lesz így belőled?" De nézzük, mi van az óvodában? Ha Kati szaladgál, elesik, megüti a térdét és síni kezd, mit csinál a többi kislány? Odamegy hozzá, vigasztalja, szeretgeti. Mit tanul ebből Kati? Azt, hogy sírni szabad, sőt, érdemes. De mi történik, ha Tomi kezd sírni, mert elesett és megütötte magát? Azt gondolhatnánk, hogy őt is megvigasztalják a lányok. Azonban tudnunk kell: ebben a korban csak az azonos neműek viselkedése számít. Tominak (és az összes többi kisfiúnak) definíciószerűen minden lány hülye,ezért a véleményük nem számít. És mit csinál a többi kisfiú? Jobb esetben észre sem veszik Tomit és fociznak tovább. Rosszabb esetben ki is csúfolják: "síró, pityogó, óvodába nem való!" Mit tanul ebből Tomi? Azt, hogy sírni nem érdemes, sőt, nem is szabad! Egy-két ehhez hasonló eset, és már kész is a sorskönyvi utasítás.

Az ideges nő meggondolatlanul locsog, az ideges férfi meggondolatlanul cselekszik. A nő stresszes vagy feszült helyzetben beszélgetni akar, a férfi viszont egyedül akar maradni gondolataival. Ha megértjük - és tiszteletben tartjuk - ezt a különbséget, az sok fájdalomtól, konfliktustól kímélheti meg mindkét nem képviselőit.

A házasságok jelentős része válással végződik, és a számos komoly kapcsolat felbomlik, még mielőtt tartóssá válhatott volna. Meggyőződésünk hogy számos kapcsolat megromlásának, megszakadásának hátterében kommunikációs félreértések állnak, vagy legalábbis megmérgezik a légkört, és elindítják a végzetes eltávolodáshoz vezető lavinát.

Ha Te is akarsz segíteni másoknak, hogy jobban kommunikáljanak, rendbehozzák a párkapcsolatukat, akkor gyere el Párkapcsolati Tanácsadó képzésünkre, amiről itt tudhatsz meg többet.

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X