FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

A mediáció folyamata

Minden vitás eset rendezése bonyolult, olykor hosszan tartó folyamat. Ilyen a mediációs közvetítés is, hiszen valós, vagy vélt sérelmektől alvakult felek eltérő érdekei között kell megtalálni a legnagyobb közös osztót. Ehhez meg kell ismerni a konfliktushoz vezető utat, hiszen a felek érdekei sorsukból kövezkeznek. Tovább nehezíti a folyamatot, hogy a felek indulataik fájától nem látják érdekeik erdejét, és inkább akarnak a másiknak ártani, mint maguknak használni.

A mediáció – ideális esetben – azzal kezdődik, hogy a felek együttesen felkérik közvetítésre a mediátort (a mediátor pedig elfogadja azt). Ezzel szemben sokkal gyakoribb, hogy a konfliktusban álló felek egyike keres meg minket, vagyis a mediáció egy egyéni konzultációval indul. Ilyenkor rendszerint tudunk olyan érvet mondani, tanácsot adni, aminek segítségével a másik fél is bevonható a folyamatba.

Ezt követően a mediátor (mediátorok) külön-külön egyeztet(nek) a felekkel. Ez több alkalmat vesz igénybe.

A mediátor megismeri a feleket, megérti a problémát – annak okait, hátterét, hatását az érintettekre. Feltérképezi a motivációkat, érdekeket, átlátja a mozgatórugókat. A lehető legpontosabban igyekszik feltárni a mögöttes körülményeket. Ehhez – szükség esetén meghallgatja – a konfliktus külső résztvevőit (például a gyermekeket, szülőket, azt a bizonyos „harmadik”-at, vagy másokat). Nagyon fontos, hogy az egyéni konzultációkon a mediátor kompromisszumos javaslatokat közvetít is az ügyfelek kötött, természetesen közben nem szegve meg a titoktartás szabályait. Az egyéni konzultációk egészen addig folytatódnak, amíg úgy érezzük, hogy a legtöbb kérdésben már közeledtek az álláspontok, és mindenki felkészült az együttes mediációs ülésre.

A mediációs ülés egy (vagy több) hosszú – legalább 3-4 órás – együttlét az érintett felek és a mediátor részvételével. Fontos, hogy mire idáig eljutunk, a felek már képesek legyenek leülni egy asztal mellé, és már körvonalazódjanak a megoldás csírái. A mediációs ülés szabályrendszere lehetővé teszi hogy a felek kölcsönösen meghallgassák (végighallgassák!) és megértsék egymást, és létrehozzanak egy olyan megoldást, amelyben egyikük érdekei sem sérülnek aránytalanul, és amelyet valamennyien el tudnak fogadni. Ezt a megoldást azután – mint egyezséget, megállapodást – valamilyen módon írásba is foglaljuk.

A mediációs ülést követően mediátor ha az ügyfelek is akarják – és általában akarják – igyekszik figyelemmel kísérni a felek és az érintettek – például a gyerekek – további sorsát, és az egyezség betartását, és segítséget nyújt, ha szükség van rá.

 

 

 

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X