FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

Hesztia - a befelé forduló

Az istennő

Hesztia (a rómaiaknál Veszta) a házi tűzhely és a templom istennője. Az első istengeneráció tagja, Kronosz ér Rheia elsőszülött lánya, vagyis az istenek között a legidősebb (de mivel Kronosz a varázsszer hatására őt öklendezte ki utoljára, ő a legfiatalabb is). Mégsem lakott az Olimposzon, önként átadta helyét Dionüszosznak, a szőlőművelés, a bor és mámor istenének. A régi görögök és rómaiak hitvilágában az ő jelenléte adja a család, az otthon számára a fényt és a meleget. Mivel nem vett részt háborúkban, isteni cselszövésekben, a mitológiában alig olvashatunk róla, mégis öt tisztelték a legjobban, neki mutatták be a legértékesebb áldozatokat.

A földi nő

Hesztia szűz istennő, vagyis Artemiszhez és Athénéhez hasonló abban az értelemben, férfi nélkül is egész embernek érzi magát, megáll a saját lábán, és azzal foglalkozik, ami érdekli. Azonban - míg a másik két istennő külső célok felé fordítja figyelmét, addig Hesztia befelé figyel, önmagába mélyed. Társaságkerülő, befelé forduló (introvertált) lény, aki a magányt, a csendet, nyugalmat kedveli. Fölötte áll vetélkedésnek, intrikának, nem érdekli a karrier, még kevésbé a hatalom, az élet belső értelmét, végső céljait keresi.

Gyermek- és ifjúkora

A gyermek Hesztia kellemes, könnyen kezelhető, jó kislány. Nem túlságosan kíváncsi, szeret csendesen félrevonulni, jól eljátszik egyedül. Serdülő korában sem hívja fel magára a figyelmet. Nem dacol, nem lázad, inkább álmodozik. Azonban ilyenkor sem sző nagy terveket, hanem belső hangjaira figyel. A kortárs csoportokba nem illeszkedik be, de perifériás helyzetét maga választja. Nem szenved az egyedülléttől, s a többiek tiszteletben tartják elvonulását. Számos Hesztia ebben az életkorban találkozik valamilyen vallással, amelynek azután egy életre elkötelezi magát. Hesztia ritkán tanul tovább, Nem űzi tudásvágy, nem vonzza a diákélet.

Viszonya a munkához

Hiányzik belőle az elkötelezettség, a hajtóerő, még akkor is, ha intellektuális képességei adottak. Ugyanis nem vágyik külső elismerésre, munkálkodása belül, önmagában hordozza a jutalmát. A munka világában ott érzi jól magát, ahol nem kell kitűnni, ahol a háttérben, szinte láthatatlanul lehet dolgozni. Ha a helyén van, igen megbízható munkaerő, kitartóan, egyenletesen dolgozik, kedveli a rutint, jól tűri a monotóniát. A rohammunka, a nagy hajtás nem az ő világa, mivel nem az eredményért, az elismerésért, hanem a munka öröméért dolgozik. Azokon a helyeken érzi legjobban magát, ahol nyugalomra, türelemre van szükség. A segítő foglalkozásúak között (gyógypedagógus, óvónő, gyógytornász, gondozónő, házvezetőnő) számos Hesztiát találhatunk.

Párkapcsolat, házasság

Hesztia - bár nem törekszik rá - kiváló feleség lehet, ugyanis tökéletesen megfelel a hagyományos házisszony-szerep eszményének. A házimunkát ugyanis nem nyűgnek, hanem kielégítő és értelmes tevékenységnek érzi. Mindenre ráér, sosem sürgeti az idő, szinte feloldódik a munkában.

Társát nem maga választja, hagyja, hogy kiválasszák, de nem is lehet "elrabolni", a döntésben, elfogadásban övé a fő szerep. Azokat a férfiakat vonzza, akik a csendes, nyugodt, megbízható nőket kedvelik, akik a hagyományos kenyérkereső, családfenntartó szerepre vágynak. Hesztia ilyenkor boldogan otthon marad, őrizni a házi tűzhelyet. Látszatra függő helyzetben a férje árnyékában él, azonban mindig megőrzi belső autonómiáját. Bár odaadó és érzékeny tud lenni az ágyban, a kapcsolatban nem a szexualitásé a fő szerep.

Egy Hermész típusú menedzser mellett Hesztia az ideális menedzserfeleség. Az ilyen férj aktív, ambiciózus menedzser, aki sokat utazik, sokat van távol. Nem viszi magával asszonyát üzleti utakra, vacsorákra, nem akar reprezentálni vele. Hesztia otthon marad, nem érzi elhanyagolva magát, nem rivalizál, és nem zsémbeskedik. Ellenben maga dönt az otthon, a háztartás minden kérdésében. Ha vendégeket fogad, megteszi az előkészületeket, kiváló ízlésével megteremti a hangulatot, azután csendesen háttérben marad. Férjének nincs szüksége sem tanácsaira, sem buzdítására, de nem is nyomja el őt, megfelelő önállóságot biztosít számára. Cserébe Hesztia nyugodt, biztonságos meleg otthont teremt, ahonnan a férfi el tud rugaszkodni, mielőtt új utakra indul.

Gyermekével

Hesztia igen jó, elfogadó anya. Nincsenek túlzott elvárásai, nem ösztönzi gyermekeit nagy teljesítményre. Viszont teljes egészében, szőröstül-bőröstül elfogadja őket, lehetővé teszi a számukra, hogy önmaguk legyenek, nem erőlteti önállóságukat, de nem is gátolja azt. Bár segíteni nem sokat tud nekik - biztos hátteret nyújt, ahonnan kiröppenhetnek és bármikor visszatérhetnek.

Árnyoldalai

A szélsőségesen Hesztia típusú nő legfőbb problémája az lehet hogy miközben befelé mély érzésű, kiegyensúlyozott - kifelé esetleg szürke, egyhangú, pontosan az hiányzik belőle amit személyiségnek hívnak. Ha egyedül marad, nem nyomasztja a magány, az egyedüllét, viszont a külvilágban nagyon védtelen lehet. Egy neki való munkahelyen jól tud dolgozni, és jól is érzi magát, viszont szinte teljességgel alkalmatlan arra, hogy állást keressen, vagyis megpróbálja "eladni" önmagát. Hiányzik belőle az önérvényesítés képessége, és nincsenek jó kommunikációs képességei sem. Ha Hesztia úgy érzi, hogy a világ, amiben él nem neki való, akkor egyedülléte elszigeteltséggé torzulhat, kommunikációs nehézségei szociális fóbiába, a magányhoz való ragaszkodása agorafóbiába fordulhat.

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X