FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

A gyereknek nem tökéletes, hanem elég jó anya kell!

A babák használati utasítás nélkül jönnek a világra. Ezen az sem segít, hogy számtalan könyv jelent és jelenik meg a gyermeknevelésről. Ezek között vannak egészen kitűnő olvasmányok, többségük azonban igen alkalmas arra, hogy a gyakorló anyákban bűntudatot ébresszen. Szemléletük, hangvételük ugyanis túlnyomórészt tökéletesség központú. Eszerint a jó anya egy szent. Egy mindig kiegyensúlyozott, szerető, gondoskodó, önmegtagadó madonna, akinek türelme végetlen, sosem követ el hibát, és minden gondolatát a gyermek/ gyermekek testi-lelki jóléte tölti ki. És ha nem vagyunk ilyenek, – márpedig ki lehetne ilyen? – akkor ássuk el magunkat, mert olyan súlyos, jóvátehetetlen lelki károsodást okozunk gyermekünknek, amit egész életében hordozni fog, sosem fog kiheverni.

Ha sokat olvasunk csecsemőgondozásról, korai hatásokról, károsodásokról, lassan elfog bennünket a pánik. Ha még többet olvasunk, észrevesszük, mennyi egymásnak ellentmondó tanácsot – sőt utasítást – kapunk. Ettől aztán vagy teljesen összezavarodunk, vagy megnyugszunk. Mert megértjük: nincsenek kizárólagos, egyedül üdvözítő, mindig betartandó és betartható szabályok. Viszont igen sokféleképpen lehet valaki jó anya.

Sajnos a nők jelentős része szorongó, túlzottan aggodalmaskodó, sőt, bűntudatot érez, mert nem "tökéletes" anya, nem mindig érti meg mit akar, miért sír a babája, és nem is tudja minden alkalommal azonnal megnyugtatni. Pedig szorongásunkkal, bizonytalanságunkkal sokat ártunk nemcsak magunknak, hanem gyereküknek is. Hiszen – tág határok között – az a jó a gyereknek, ami jó az anyának is. Kiegyensúlyozott, boldog nők nevelnek kiegyensúlyozott, boldog gyermeket. A legönzetlenebb anyák, akik saját igényeikkel egyáltalán nem törődnek, gyakran a legszorongóbbak és legbűntudatosabbak egyben.

Kérjük, higgyétek el nekünk: Szülőnek lenni nemcsak teher és felelősség, hanem kaland, játék és élvezet. Ne hagyjuk, hogy mások elrontsák. Ne akarjunk másoknak – a mamának, anyósnak, szomszédoknak, barátnőknek – megfelelni! Egy nehéz helyzetben azt a megoldást válasszuk, ami nekünk, és a gyereknek a legjobbnak tűnik, és ne azt, amit elvárnak tőlünk, ami másoknak tetszik.

Úgysem tudunk mindenkinek megfelelni! Erről szól egy régi kínai tanmese is: ki üljön a szamár hátán)

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X