FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

Mi ellen véd az elhízás

Több helyen írtuk már, hogy számos betegség hátterében húzódnak meg lelki okok, többek között párkapcsolati problémák. Vagy megfordítva: a párkapcsolati zavarok - ha nem hozzuk helyre őket - akár betegséghez is vezethetnek.  

Ilyen betegség lehet az elhízás is. És akkor hiába a fogyókúra. Amíg fel nem tárjuk és ki nem küszöböljük, meg nem oldjuk az alapproblémát nincs esély a normális, vagy ahhoz közeli testsúly megtartására.

Egy férfi és egy nő elhízással kapcsolatos történetét más helyen már megírtuk. Itt további két történetet találtok. Mindkettőben arra szolgál a túlsúly, hogy „viselőjének” vonzerejét elfedje. Tényleg - mintha egy gyönyörű pillangó újra bebábozódna, mert csúnya akar lenni.

Ramóna

Ramóna fiatal korában gyönyörű nő volt, karcsú, vonzó érzéki szépség. Személyiségében is igazi Aphrodité: könnyen lángra lobbant, de szerelme éppoly könnyen ki is hűlt. 33 éves korára túl volt már sok „halálos” szerelmen és két házasságon is. 37 éves korában indult hízásnak. A képlet látszólag egyszerű volt: Ramóna újra férjhez ment, és gyönyörű kislánynak adott életet. A hízás azonban nem a terhesség, még csak nem is a szoptatás alatt indult el, hanem jó egy évvel később.

Amikor találkoztunk, Ramóna már túl volt több – átmenetileg sikeres – fogyókúrás kísérleten. A legkülönbözőbb "csodadiétákat" tartotta, és mindegyik hatásos volt. Rövid idő alatt sikerült 15-20 kg-ot lefogynia, de mindig rövid idő alatt visszaszedte a súlyát.

A kalóriaszámolás, étkezési napló, s néhány viselkedés-terápiás tanács, az alakformáló torna hatására a fogyókúra gyorsan beindult, Ramóna kezdte visszanyerni alakját. Már újra megfordultak utána az utcán a férfiak. Ez azonban nem örömmel, hanem egyre nagyobb szorongással, feszültséggel töltötte el.

Ramóna nemcsak szép, hanem rendkívül intelligens nő is volt. Így nem kellett túl hosszú önsimereti coching ahhoz, hogy kiderüljön,  mi húzódik a hízás és a fogyáshoz társuló szorongás hátterében. Ramóna titkon attól félt, hogy nem tud ellenállni a kísértésnek, ha a férfiak udvarolni kezdenek neki újra szerelmes lesz, és felrúgja jól működő házasságát. Pedig ezt most már nem engedheti meg magának, hiszen kislánya boldogságát is veszélyezteti. Ezért kezdett el hízni. Tudattalan célja az volt, hogy vonzó külsejét elrejtse, sőt, kilóival elriassza a férfiakat. Túlsúlya volt a védőpajzs mely megvédte a kísértéstől.

 

A következő történetben is egy nőről szól. A fő motívum itt is a védelem – csak éppen a veszélyforrás más.

Magdolna

Magdolna (vállalkozó, 32 éves, 174 cm. magas, 98 kg) komoly, intelligens széparcú nő. Sikeres, jómódú - fiatal kora ellenére már saját, jól menő kisáruháza van, ahol játékokat, iskolaszereket, gyerekruhákat, babaápolási cikkeket árul, 8 alkalmazottat foglalkoztat. Mindig szinte kizárólag nők vették körül. Egy gépkocsivezető kivételével alkalmazottai is nők voltak, férfiakkal csak hűvös üzlettársi kapcsolatban állt. Kevés szabadidejében egy jótékonysági szervezetben dolgozott, itt is szinte kizárólag nőkkel találkozott. A férfiakról nem volt túl jó véleménye: önzőnek, megrögzött egoistának tartotta őket, akik becsapják, kijátsszák a nőket, és egyébként is mindig csak „arra” gondolnak. Példáért nem kellett messzire mennie, ott volt apja és bátyja, akiknek az életét a nők és az alkohol töltötték ki.

Magdolna napközben többször, elég sokat evett, nem volt válogatós, nem élvezte az evést, valójában nem is lelte igazán örömét benne. Nem voltak luxus kívánalmai, főképpen a kenyeret szerette. Azt lehet mondani, nem élvezte az evést, hanem táplálkozott.

Amikor találkoztunk, Magdolna már túl volt több – átmenetileg sikeres – fogyókúrás kísérleten. A legkülönbözőbb „csodadiétákat” tartotta, és mindegyik hatásos volt. Rövid idő alatt sikerült 15-20 kg-ot lefogynia, de mindig rövid idő alatt visszaszedte a súlyát. Most elkötelezte magát egy hosszabban tartó, lassabb fogyókúrára, ehhez kérte a segítségünket. Bár látszólag szívesen beszélt magáról, a mélyebb pszichoterápiás munka elől elzárkózott. De úgy tűnt, nincs is rá szükség. A napi 1200 kalóriás diéta néhány viselkedési, magatartási tanáccsal kiegészítve megtette a hatását. Magdolna elszánt volt, kemény jellem, sosem lépte túl az 1200 kalóriát; tornázott, rendszeresen írta naplóját, betartotta a diétát segítő viselkedési útmutatásokat. Heti fél-másfél kg-ot fogyott, eközben derűs volt, kiegyensúlyozott, teli önbizalommal.

Már majdnem elértük a célul kitűzött 80 kg-t, amikor egyszer csak hirtelen eltűnt. A találkozásokat többletmunkára való hivatkozással lemondta. Három hónap múlva láttam újra. 102 kg volt ekkor. „Gyűlölöm őket!” – zokogta nem sokkal azután, hogy átlépte a rendelő küszöbét. „Gyűlölök minden férfit. Mindig csak az jár a fejükben! Kihasználnak bennünket, aztán eldobnak, mint egy megunt játékszert.”

A sikertelen fogyókúrák történetét ezután a sikertelen kapcsolatok története váltotta fel – ha lehet egyáltalán „kapcsolatról” beszélni, hiszen kiderült, hogy életkora dacára Magdolnának még nem volt igazi intim kapcsolata. Anyja – akit apja rendszeresen és folyamatosan megcsalt – megállás nélkül azt sulykolta belé: „A férfiak undorítóak, telhetetlenek, mindig csak azt akarják. Senkinek sem szabad hinned, távolságot kell tartani, egyáltalán nem szabad engedni, hogy közeledjenek hozzád. Különben elbuksz, véged van, kihasználnak, és eldobnak, mint egy kifacsart citromot.” A tanítás olyan sikeres, olyan meggyőző volt, hogy Magdolnát már a gondolat, hogy kapcsolatba kerülhet az ellenkező nem egy képviselőjével, félelemmel, veszélyérzettel töltötte el. Szexuális álmodozásai romantikusak, kislányosak voltak: szőke herceg, fehér lovon, a várfal alatt éneklő trubadúr stb.

Az evés egyrészt a szabadidő agyoncsapásának módja, a kapcsolat-hiány pótléka volt, másrészt eszköz arra, hogy kevéssé vonzó külsejével mindenkit elriasszon. Vagyis védőpajzs és spanyolfal mindenfajta közeledés ellen. Ugyanakkor Magdolna szép nő volt, vonzó, kedves arcvonásokkal. Abban a pillanatban, amikor leadott néhány kilót elriasztó súlyából, a hatás azonnal láthatóvá vált. A férfiak felfigyeltek rá, vonzónak találták, közeledni próbáltak hozzá. Feltételezhető, hogy az ajánlatok között volt néhány otromba, elriasztó is, azonban a legártatlanabb közeledés is aktiválta a mama által beépített elhárító mechanizmusokat. Hamar megszakította a az éppen csak induló kapcsolatot, intimitásról szó sem lehetett. S az elkeseredett, csalódott asszony újra rávetette magát a vigaszt és egyúttal védelmet nyújtó ennivalókra.

Ha többet szeretnél tudni a párkapcsolatok működéséről, vagy szeretnél másoknak – akár hivatásos tanácsadóként – segíteni, gyere el  „Párkapcsolati tanácsadó képzés” kurzusunkra, amelyről itt tudhatod meg a részleteket.

X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X