FEL MENU

Mediáció - Önfejlesztés - Coaching

Féltékenység

A féltékenység – hétfejű sárkány

A féltékenység lelki eredete általában a gyerekkorban gyökeredzik, alapja a bizonytalanság vagy a bizalmatlanság. 

Ha bizonytalan vagyok a saját értékeimben, akkor azt sem hiszem el, hogy éppen engem szerethet a másik. A bizalmatlan ember pedig általában a múltjában szerzett lelki sebet, ezért arra a meggyőződésre jutott, hogy őt szükségszerűen el kell hagyni. A legszomorúbb az, hogy a folyamat általában önbeteljesítő jóslattá válik. A legtöbb esetben a féltékeny fél addig szívja az általában ártatlan partner vérét a megcsalás vádjával, hogy a másik előbb-utóbb ráun, és tényleg lelép valakivel. Ilyenkor a betegesen féltékeny személy persze biztos benne, hogy kezdettől "igaza volt", ő bezzeg megmondta, előre "látta."

A kórosan féltékeny emberek csupán elvétve fordulnak szakemberhez. Elvileg lehet rajtuk segíteni, de szinte soha nem ismerik be, hogy baj van velük. A féltékeny ember ugyanis mindig ragaszkodik ahhoz, hogy "igaza van."

A féltékenység tökéletes irracionalitását Shakespeare fogalmazta meg a legtökéletesebben. Othello – szó szerint – halálos féltékenysége először lelki nyugalmát öli meg, azután a szerelmet, amit felesége iránt érez, végül pedig  Desdemonát magát. A legnagyobb baj az, hogy a zöldszemű szörny ma éppoly aktív, mint Shakespeare korában. A családon belüli erőszak – ami néha bizony halállal végződik – az esetek jelentős részében bizony szerelemféltésből fakad.

Hogyan nő ki a sárkány hét feje?

  1. Hová mész? Mikor jössz? Hol jártál? – az állandó számonkérés eleinte akár a féltés és aggódás jele is lehet.
  2. Hogy nézel ki? Mi van rajtad? – elsősorban a férfiak alkalmazzák. Tilos a kivágott blúz, a miniszoknya, a smink, nehogy a hölgy másoknak is feltűnjön.
  3. Hogy nézel rá? – ez meg a nők mániája. Tilos megfordulni egy formás nő után vagy bármilyen dicsérő megjegyzést tenni bárkire.
  4. Hazudsz! – Mindegy, hogy mit mond a partner, a kérdező azt nem hiszi el. Állandóan azt feltételezi, hogy a párja kicselezi, becsapja, átveri.
  5. Ki volt eddig? – a leltározó partner a kapcsolat elején udvariasan és kíváncsian felmérte partnere előéletét, majd élete végéig felhasználja a hallott információkat arra, hogy kombináljon. Az EXekre való féltékenység visszatérő motívummá válik
  6. Azt csinálod, amit én akarok! – A férfiak kalitkában tartják feleségeiket, A nők annyira beosztják a férfi idejét, hogy ne legyen alkalma, kedve és energiája másik nőre még gondolni sem.
  7. Megöllek! – ez a sárkány hetedik, tüzet okádó feje. Nem lehetsz másé sem, ha már az enyém nem vagy ! (Legalábbis nem úgy ahogy én akarom.)
X

Érdeklődés/Jelentkezés

*A kód nem érzékeny a kis és nagybetűkre és nem tartalmazhat '0' -át!

Teszt kiértékelése:

X